Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са започнали да разследват "Еърбъс", което предизвиква силен спад на акциите на европейския самолетостроител

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Airbus се сринаха с близо 10% след информация във френски медии, че Министерството на правосъдието на САЩ е стартирало официално разследване на европейския самолетостроителен лидер по обвинения за неправомерни практики, като това става паралелно с аналогични разследвания от страна на британските и френските оторизирани органи.

Вестник Le Monde съобщи в четвъртък, че "Еърбъс" е бил информиран в края на лятото от американските власти за предстоящо разследване. Вестникът също така отбелязва, но без да разкрие от къде е получил информацията, че в резултат на тези разследвания компанията може да отнесе солени глоби в размер на няколко милиарда долара.

"Еърбъс“ си сътрудничи с американските власти в тясна координация с разследващите органи в Обединеното кралство и Франция", посочи компанията в свое изявление, добавяйки, че са поели ангажимент пред оторизираните органи в САЩ да предоставят информация, свързана с разследванията на европейско ниво.

От своя страна агенция Блумбърг напомня, че през февруари от "Еърбъс" са заявили, че американските разследващи агенции са поискали от нея информация, за да преценят дали някои от неправомерните действия, за които се твърди в течащите европейски разследвания, могат да попаднат в юрисдикцията на САЩ.

Трябва да се има предвид, че базираният в Тулуза индустриален гигант беше подложен на серия разследвания относно използването на посредници за осигуряване на продажби на самолети.

Службата за тежки измами на Обединеното кралство (Serious Fraud Office) и нейният френски аналог (Parquet National Financier) все още проучват възможността за подкупи по отношение на бизнеса на Airbus с пътнически самолети, като в същото време от компанията се съгласиха да платят 91 млн. евро във връзка с германско разследване относно продажбите на бойно самолети през далечната 2002-а година.

Информацията, че и Министерството на правосъдието на САЩ е стартирало официално разследване, доведе до първоначален драматичен спад на акциите на Airbus с близо 10% по време на днешната търговия на борсата в Париж, преди да последва париране на част от тези загуби, но въпреки това акциите на втората по големина самолетостроителна компания в света продължават да се понижават с 5,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна