Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият дългов пазар приветства споразумението за Северна Македония

Доходността на гръцките дългосрочни държавни облигации се понижи до 4-месечно дъно по време на търговията в понеделник, след като парламентът на Гърция одобри през миналата седмица промяната на името на Македония, слагайки по този начин край на 28-годишните спорове между двете съседки държави, съобщава Ройтерс.

В петък гръцкият парламент ратифицира споразумение за преименуване на Македония в Република Северна Македония, деблокирайки по този начин опитите на бившата югославска република от десетилетия насам да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

В допълнение към прекратяването на политическата несигурност, източниците на Ройтерс съобщиха по-рано този месец, че след като спорът бъде решен, гръцката агенция за дълг планира да се върне на пазарите на облигации с петгодишен синдикиран заем.

"Като цяло Гърция разполага със силен буфер за ликвидност, но винаги е добра новина, ако емитент като Гърция е в състояние да се завърне на дълговия пазар", заяви пред Ройтерс Даниел Ленц - стратег по цените книжа на DZ Bank, имайки предвид последното спасително споразумение с еврозоната, което означава, че страната не се намира под непосредствен натиск да набира допълнителни средства в близко бъдеще.

"Все още има загриженост относно дългосрочната надеждност на Гърция, но нова сделка на дълговия пазар ще покаже, че страната е на правилния път за бъдещо си развитие", добави Ленц.

В понеделник доходността на 10-годишниите гръцки държавни облигации се понижава с 1,5 базисни пункта достигайки 4,07% - най-ниски ново от края на септември миналата година. От началото на годината доходността на гръцките дългосрочни книжа се понижи с 35 базисни пункта.

Петгодишната облигация на страната пък се търгуват при доходност от 2,85%, което е близо до шестмесечното дъно от 2,83%, ударено през миналата седмица.

Македонските облигации също се възползваха от тази новина, въпреки че по-голямата част от реакцията дойде още в петък, когато деноминираната в евро емисия с падеж през юли 2021-а година достигна най-ниска от четири и половина месеца доходност от 1,54%.

Извън Гърция доходността на останалите държавни облигации в еврозоната е повече или по-малко непроменена през днешната търговия и се движи близо до неотдавнашните дъна, тъй като продължава да пристигат разочароващи икономически данни на фона на опасенията на инвеститорите относно световната икономика и глобалния търговски конфликт.

По-рано днес бяха представени данни, според които печалбите на китайските промишлени предприятия се свиха през декември за втори пореден месец, което оказва допълнителен натиск върху политиците в Пекин да подкрепят индустриите, засегнати от забавянето на цените и от слабата промишлена активност на фона на продължителната търговска война между САЩ и Китай.

Доходността на 10-годишните германски облигации се понижава слабо до 0,194%, след като през миналата седмица се понижи и по-ниско в резултат на изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги, че рисковете за икономиката на еврозоната вече са в посока надолу (за по-слабо от очакваното представяне на европейската икономика).

Марио Драги трябва да говори по-късно в понеделник пред Европейския парламент в Брюксел, като инвеститорите ще следят за по-нататъшни подробности около евентуалните промени на паричната политика на ЕЦБ, отбеляза Ленц от DZ Bank.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна