Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Членството зависи от демократични избори

Федерика Могерини
Снимка: БГНЕС

Потенциалните членки на Европейския съюз от бившия СССР трябва да провеждат свободни и честни избори, за да отговарят на критериите за присъединяване към общността. Това заяви днес дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини в Букурещ, където се провежда неформална среща на външните министри на страните членки, предаде АП. Забележката й бе адресирана към Грузия, Молдова и Украйна, които подписаха споразумения за асоцииране с ЕС през 2014 г., предизвиквайки остри критики от страна на Москва.

„ЕС не се меси в местната политика, но свободни и справедливи избори са ключът“, отбеляза Могерини. Румънският външен министър Теодор Мелешкану, чиято страна председателства ЕС, също подчерта, че свободните избори са „червена линия“.

За Молдова на 24 февруари предстоят парламентарни избори, на които фаворит се очертава опозиционната Партия на социалистите. По-рано тя бе оглавявана от проруския президент Игор Додон.

В Украйна за 31 март е насрочен президентски вот. Досега в проучванията водеше бившата премиерка Юлия Тимошенко, чиито критици смятат, че тя може да има тайни връзки с Кремъл, отбелязва АФП. Последните две анкети от тази седмица обаче наредиха на първо място Владимир Зеленский - шоумен и комик, издигнат от популистката партия „Слуга на народа“. Настоящият държавен глава Петро Порошенко също обяви кандидатурата си за втори мандат тази седмица, като в единия от сондажите той се нарежда след Зеленский и преди Тимошенко, а в другия е трети.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна