Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на жилищното строителство в САЩ през декември до двегодишно дъно

Строителството на жилища в САЩ се сви драматично през декември до двегодишно дъно, което е пореден знак за забавяне на икономическия растеж през последното тримесечие на 2018-а година.

Началното жилищно строителство се срина през декември с цели 11,2% спрямо предходния месец до 1,078 милиона броя жилища на годишна база при прогноза за доста по-сдържано понижение с 1,3% и след низходяща ревизия на данните за ноември до 1,214 милиона от 1,256 милиона броя, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Това представлява най-ниско ниво на жилищното строителство от септември 2016-а година.

Строителството на еднофамилни жилища се сви с 6,7% до 758 хиляди нови домове (най-ниско ниво от август 2016-а година), докато строителството на многофамилни жилища и апартаменти се срина с цели 20,4% до 320 хиляди.

Трябва да се има предвид, че данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за състоянието на жилищния сектор в САЩ, тъй като формират около две трети от жилищния пазар и с оглед на прекалено голямата волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

Влошаването на жилищното строителство се дължи на редица фактори, включително на поскъпващите строителни материали и на работната сила, което води до нарастване на цените на жилищата, както и на увеличаващите се разходи по ипотечните заеми.

В същото време разрешителните за ново строителство се повишиха през декември с 0,3% спрямо ноември до 1,326 милиона броя на годишна база при прогноза за спад с 2,9% до 1,290 милиона, което е сигнал за известно подобрение на бъдещото строителство и на търсенето на нови домове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна