Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Италианката в Алжир" дебютира на 9 март в Старозагорската опера

За първи път в историята си Държавна опера - Стара Загора поставя на сцена комичната опера на Джоакино Росини „Италианката в Алжир“. Режисьор на постановката е Урсула Хорнер, а диригент е Ивайло Кринчев. Премиерата на спектакъла е на 9 март от 19.00 часа. Публиката в залата ще види декорите и костюмите на Македонската опера и балет, защото това е първият съвместен проект с Държавна опера Стара Загора след подписания меморандум за сътрудничество и обмен между двата културни института. 

Днес на пресконференция диригентът на спектакъла Ивайло Кринчев уточни, че това е заглавие, което не присъства в афиша на нито един оперен театър в момента. 

"От гледна точка на съвременния изказ музиката на това произведение е абсолютно „комерсиална“ и сигурно това е причината за огромния и успех на нейната премиера. Това е ансамблово заглавие – нужна е перфектна спойка между музика, пеене и действие. Не се поставя често, защото трудно се намират подходящите гласове. Росини във всяка нова продукция се създава наново. В тази постановка целта ни е да изсвирим 100% от нотите, които е написал, а това са много, много ноти, повярвайте ми“, споделя Ивайло Кринчев. И добавя, че за всеки певец е изключително хигиенично да пее Росини и Доницети, за да запази гласа си по-дълго.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени