Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Канада запази лихвите непроменени с оглед на неясните икономически перспективи

В сряда Канадската централна банка запази основния си референтен лихвен процент на ниво от 1,75%, тъй като по-слабите перспективи пред глобалния и вътрешния икономически растеж накараха централните банкери да изразят по-голяма предпазливост по отношение на темпа на бъдещите увеличения на лихвените ставки.

В изявление след края на заседанието централната банка посочи, че икономическите перспективи продължават да оправдават лихвена ставка, която да е под неутралния диапазон, оценяващ се понастоящем между 2,5% и 3,5%. Това представлява промяна към по-предпазлив тон в сравнение с неотдавнашните коментари на Канадската централна банка, които подчертаваха необходимостта основният лихвен процент да се движи (да се повишава) към неутралния диапазон, за да се ограничи инфлацията.

"Ще отнеме време, за да се прецени продължителното запазване на икономическия растеж под неговия потенциал и последиците за инфлационните перспективи", отбеляза централната банка. "С оглед на повишената несигурност относно времето за бъдещи увеличения на лихвените проценти, централните банкери ще следят отблизо развитието на разходите на домакинствата, петролните пазари и глобалната търговска политика".

Централната банка посочи, че забавянето на икономическия растеж в Канада през последното тримесечие на 2018-а година се е оказало по-рязко и по-широкообхватно, отколкото се очакваше. В същото време забавянето на световната икономика също изглеждаше по-ясно изразено и по-широкообхватно, отколкото се предвиждаше.

Предпазливите коментари на Канадската централна банка предизвикаха спад на местната валута към двуседмично дъно спрямо щатския долар. Зелените пари поскъпнаха с 0,75% към 1,3456 канадски долара, достигайки най-високо ниво от 4-и януари насам.

Негативно влияние върху местната валута оказват и данни, показващи, че търговският дефицит на Канада се разшири през декември 2018-а година до рекордни в историята 4,59 млрд. канадски долара, тъй като износът отчете най-драматичен спад от повече от 11 години насам в резултат на ниските петролни цени в края на миналата година. Канадският експорт се сви през декември с 3,8%, отбелязвайки най-солиден спад от юли 2007-а година насам когато се понижи с 4,5%. В същото време вносът нарасна с 1,6%, отбелязвайки първо повишение от месец май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна