Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските фирми се подготвят за твърд Брекзит

Проучване на компанията "Делойт" и на Федерацията на германските индустрии (BDI) установи, че 36% от германските компании, които имат бизнес в Обединеното кралство, очакват твърд Брекзит, или оттегляне на Великобритания от ЕС без постигане на споразумение относно бъдещите отношения, съобщава в четвъртък немското издание Der Spiegle.

Изданието посочва, че разполага с все още непубликувани резултати и добави, че 24% от респондентите продължават да очакват постигане на някаква Брекзит сделка преди крайния срок на 29-и март, докато други 25% вярват, че ще има известно отлагане на крайната дата. Едва 6% от анкетираните немски компании посочват, че разводът между Великобритания и ЕС въобще няма да се случи.

Ако все пак има Брекзит без споразумение, 9% от компаниите биха очаквали много големи щети, докато други 38% смятат, че цената ще бъде висока. В същото време обаче цели 41% посочват, че негативното въздействие върху техния бизнес от подобен сценарий ще бъде ниско, а 10% изразяват убеждението, че ще има много малко последствия при твърд Брекзит.

Всяка четвърта фирма в Германия би съкратила работните си места в случай на неконтролиран Брекзит, като в автомобилният и в банковия сектор, както и при потребителските продукти делът на компаниите, които ще съкратят персонал, е 35%. В транспортния сектор обаче едва 12% от компаниите обмислят подобен ход при Брекзит без сделка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна