Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция търси отговора на въпроса можем ли да бъдем осъдени за снимка

Всеки вече снима. На улицата. В концертната зала. В ресторанта... И всеки с телефон в ръка е администратор на лични данни. Толкова страшно ли е това? Знаем ли правата си при снимане? Можем ли да бъдем осъдени за снимка?

Отговори на тези въпроси ще се опита да даде конференция за защитата на личните данни и новия регламент на ЕС, известен като GDPR, която организира Асоциацията на професионалните фотографи. Тя се открива в София на 29 март 2019 г. от 9 ч. в Съюза на юристите на ул. „Пиротска“ 7.

На конференцията се очаква да говорят Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, Венцислав Караджов – председател на Комисията за защита на личните данни, Евгени Димитров – член на Управителния съвет на Асоциация на професионалните фотографи, адв. Емил A. Георгиев, адв. Десислав Владимиров, Ивайло Спасов от УНИЦЕФ.

Стремежът на организаторите е всички заинтересовани страни – фотографи, журналисти, юристи, български и евродепутати, заедно да обсъдят проблемите, които Законът за защита на личните данни създава и ако се налага, да поставят началото на законодателни промени, които да гарантират правото на изразяване и свободата на словото.

Фокусът на конференцията ще бъдат фотожурналистите и медиите, но се планира дискусия и за снимането като цяло, защото в днешно време всеки човек с телефон в ръка вече е администратор на лични данни.

БНР е медиен партньор на събитието


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна