Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на дълговите пазари след изказването на шефа на ЕЦБ Марио Драги

Коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, че при необходимост банката може да отложи допълнително първото повишаване на лихвените ставки, ако икономическия растеж в еврозоната продължава да се забавя и че централните банкери започват да се тревожат относно неблагоприятните странични ефекти от отрицателните лихвени ставки, предизвикаха ново напрежение на дълговия пазар в еврозоната и нов спад на доходността на еврооблигациите.

Доходността на 10-годишните германски държавни облигации отново се оказа на отрицателна територия, понижавайки се 4 базисни пункта към -0,06% и вече е на едва 15 базисни пункта от рекордните дъна, достигнати през 2016-а година. Доходността на 30-годишните немски книжа също се понижава към най-ниско ниво от края на 2016-а година насам около 0,52%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Франция и Дания пък се понижава към две и половина годишни дъна, а на 30-годишните испански книжа - до едногодишно дъно от 2,19%.

Единствено доходността на 10-годишните италиански облигации нараства с 6 пункта към 2,53% поради продажби на книжата на Ботуша, след като местни медии съобщиха, че правителството в Рим ще ревизира рязко надолу прогнозата за растежа на БВП на Италия през 2019-а година до едва 0,1 на сто.

Напрежението се пренесе и на пазарите на американски дългови книжа, като доходността на 10-годишните облигации на САЩ се понижи за кратко до най-ниско ниво от декември 2017-а година насам около 2,352%. Доходността на двегодишните книжа се понижава с 10 базисни пункта към 2,158%, а на 30-годишните дългосрочни книжа - с 5 пункта към 2,822%. В същото време доходността на краткосрочните американски тримесечни книжа, която днес е около 2,46%, продължава да бъде по-висока от тази на 10-годишните облигации, което потвърждава за наличието на т.нар. "обърната крива на доходността".  Феноменът "обърната крива на доходността" възникна по време на петъчната търговия за пръв път от 2007-а година насам (по-висока доходност на краткосрочните отколкото на дългосрочните книжа), като от историческа гледна точка това представлява доста прецизен индикатор за възможна икономическа рецесия през следващите 12 до 24 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна