Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носителят на "Икар 2019" за "театрален спектакъл"

Режисьорът Петър Тодоров: Надявам се "Филифьонката“ да се превърне в театрална емблема на Бургас

Извънредно представление на спектакъла предстои на 8 април от 19 ч. в Кукления театър

Снимка: фейсбук

„Филифьонката, която вярваше в бедствия“ спечели „Икар“ 2019 в категория „Куклен спектакъл“. Пиесата на Държавен Куклен театър - Бургас е по Туве Янсон, а драматизацията и режисурата са дело на Петър Тодоров, сценография Ханна Шварц, музика Петя Диманова.В ролите са Десислава Минчева - Тодорова, Неделина Роселинова и гласът на Ицко Финци.

„Изключително съм щастлив, че нашият Куклен театър и нашият изключително театрален град Бургас се окичиха с тази голяма награда. Аз и моят екип сме изключително благодарни, че от театъра подкрепиха нашия проект и резултатите вчера се видяха. Спечелихме най – голямата национална награда за театър, а миналата година спечелихме няколко големи награди на фестивали, въобще този спектакъл има щастлива съдба! Надявам се той да се превърне в емблема на бургаския куклен театър през следващите няколко години и въобще в театрална емблема на Бургас, защото когато играем спектакъла емето на града ни неминуемо ни следва.“, коментира режисьорът Петър Тодоров в сутрешното предаване на БНР - Бургас "Акценти". 

„Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е семеен спектакъл и има универсално послание. Той разказва как трябва да преодолеем вътрешните си страхове, за да можем да изживеем живота си по един достоен начин и да намерим своето лично щастие, добави режисьорът.

Предстои извънредно представление на спектакъла на 8 април от 19 ч. в салона на Държавния куклен театър, за да бъде отпразнувана победата. През юни „Филифьонката“ ще гостува на световен фестивал в Санкт Петербург, през юли ще бъде представен на нов международен фестивал в Плевен.

Осъществени са и контакти с единствения Музея на героите на Туве Янсон, където са били много впечатлени от проекта. Очакванията са, че спектакълът ще бъде поканен да гостува и във Финландия.

интервюто с Петър Тодоров може да чуете в звуковия файл:
Снимка



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна