Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаура Кьовеши е обвинена в корупция

| обновено на 29.03.19 в 19:25
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор  на румънската Национална дирекция за борба с корупцията  Лаура Кьовеши вече е подсъдима и е с наложена мярка съдебен контрол.

Кьовеши, която е кандидат за европейски главен прокурор, не може да напуска страната. Тя е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване във връзка с екстрадирането от Индонезия на бившия директор на рухнала финансова пирамида Николае Попа.

Делото е образувано по сигнал на бившия депутат от управляващите социалдемократи Себастиан Гица. Прокурорите от Отдела за разследване на магистратите твърдят, че Кьовеши е поискала и получила от Гица близо 270 хиляди леи за екстрадирането на Попа. Според обвинението освен това тя е лъжесвидетелствала за отношенията си с него, когато била изслушана по друго дело като свидетел през 2017 г.

Лаура Кьовеши каза, че ѝ е забранено да дава коментари във връзка с наложената мярка, но заяви, че случващото се около нея вероятно е свързано с кандидатурата ѝ за висшата европейска позиция.

„Ясно е, че това, което се случва през последните месеци, е свързано с участието ми в тази процедура. Правят се опити с всички средства да ме спрат да заема позицията, за която се кандидатирам. Очевидно е, че това, което става с мен, е част от кампания за сплашване и тормоз. Това е сигнал към колегите, които искат да си вършат работата!“.

По този повод председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази загриженост от наложената мярка. В Туитър той написа, че въпросът ще бъде разгледан на среща на лидерите на партии следващата сряда, а Европарламентът застава зад кандидатурата ѝ.

Притеснение изрази и говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който каза, че е от ключово значение  всички кандидати за европейски главен прокурор, издигнати от независимо жури, да бъдат третирани справедливо по време на този процес.

„Ние от Комисията призоваваме правителството и властите на Румъния да спазват стриктно принципа на сътрудничеството, както е заложен в договорите, по отношение на процедурата за избор на главен прокурор. Всички кандидати трябва да имат възможност безпрепятствено да участват във всички етапи от изборната процедура“, каза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна