Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов чака извинение от Турция за думите на Чавушоглу

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че  България очаква извинение от Турция за казаното за поправките в Закона за вероизповеданията от министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. Този коментар Борисов направи преди срещата си с турския вицепрезидент Фуад Октай в Букурещ.

„Никак не ми е приятно това, което са казали там - на Балканите, и намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат своето извинение за това, което са казали“, каза Борисов в Букурещ.

По-рано днес по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция г-н Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно. Посланикът уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Бойко Борисов, който е в Букурещ на четиристранна среща с лидерите на Румъния, Гърция и Сърбия, даде подробности за сроковете за интерконектора с Гърция.

„С колегата Ципрас сме конкретизирали, надяваме се юни месец в два дни да подпишем и смесената компания за строителство и управление именно на тези транспортни коридори, за които говорим, за да могат парламентите да ги ратифицират - интерконектора Гърция-България, от 3 до 5 милиарда кубически метра газ. Тук имаме редкия шанс и ако колегите се обединим да го наричаме „Балкански хъб“, „Балкански поток“, за да може да не ги делим на различни държави съответно“.

България, Гърция и Румъния са готови да изпратят писмо до Брюксел, с което да декларират подкрепата си за европейската перспектива на Сърбия, обяви още Борисов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени