Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петкова: Минните дейности край Дивотино са спрени

| обновено на 03.04.19 в 18:10
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Минните дейности в участъка на село Дивотино са спрени до изясняване на обстоятелствата около концесионния договор, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в кулоарите на парламента. Тя поясни, че договорът, сключен през 2014 г., е продължен по законов начин и със знанието на БСП. 

Министърът допълни, че няма закононарушения при изпълнение на договора и е направено всичко възможно държавата да събере забавените вземания. 

"Вземания за бюджета в размер на 4 256 000 лева, които включват и лихвите. По отношение на договора, че имало някакво прекъсване - такова прекъсване няма, защото няма воля на концедента, че той не е съгласен да бъде продължен срокът на действие на концесията. И колегите от БСП много добре знаят, че няма правна пречка за това, защото те самите, само в периода май-юли 2014 г., са взели няколко такива решения".

Във вторник БСП обвини правителството, че облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя.

Депутатът от БСП и водач на листата за европейските избори Елена Йончева внесе сигнал в енергийното министерство за унищожени 200 дка земя в с. Дивотино, Пернишко, при добив на въглища в рамките на изтекла преди пет години концесия на бизнесмена Христо Ковачки.

Фирмата-концесионер на мината и инициативния комитет от местни жители имат готовност да сключат споразумение, с което да уредят настоящите и бъдещите си отношения. Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Обект на документа са процедурите по промяна предназначението на терените, на времената рекултивация на вече изработените територии, спазването на екологичните норми и обезопасяването на терените, на които се работи. Споразумението включва и поемане на социална отговорност от концесионера за облагородяване на селото. Предвижда се и договаряне на механизъм за по-нататъшно взаимодействие

Проектът за споразумение ще бъде представен на общоселско събрание в Дивотино утре. „Ако то бъде одобрено от хората и ако те ни упълномощят, ще подпишем“, каза кметът на Дивотино Румен Сергиев.

Недоволството в селото срещу концесионера е провокирано от унищожаването на земеделски имоти без преди това да е променено предназначението им


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна