Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ срив на германските промишлени поръчки през февруари

През февруари индустриалните и промишлените поръчки в Германия се свиха с най-силно темпо от повече от две години насам най-вече в резултат на много слабо търсене извън еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са пореден сигнал, че компаниите във водещата европейска икономика продължават да изпитват сериозно трудности от забавящата се световна икономика и от високите нива на несигурност.

Поръчките за промишлено производствени стоки се сринаха през февруари с цели 4,2% спрямо януари, когато също се понижиха силно с 2,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,6%) и при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,3 на сто. Това представлява най-солиден спад на промишлените поръчки от януари 2017-а година насам.

Драматичното намаляване на февруарските поръчки в Германия се дължи на силен спад със 7,9% на поръчките, постъпили извън еврозоната, докато промишлените поръчки от единния валутен блок се понижиха с 2,9%, а общите външни (чуждестранни) поръчки се свиха с 6,0 на сто. В същото време промишлените поръчки в рамките на Германия се понижиха с 1,6 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се сринаха през февруари с 8,4% след техен спад с 3,6% през януари (ревизия от понижение с 3,9%) и прогноза за свиване с 3,1 на сто.

Министерството на икономиката посочи, че слабостта е била всеобхватна, като повечето сектори са регистрирали по-малък на брой поръчки.

Индустриалната активност в най-голямата европейска икономика започна да се влошава през втората половина на миналата година в условията на по-слабо чуждестранно търсене, отразявайки отчасти и временното прекъсване на автомобилното производството и в химическите индустрии.

Днешните много слаби данни обаче показват, че индустриалният сектор остава  в дълбоко застой и в началото на 2019-а година. "Липсата на външно търсене ще продължава да оказва влияние върху промишленото производство през следващите месеци", посочи икономическото министерство.

Тези данни също така вероятно ще влошават допълнително и без това помрачените перспективи пред германската икономика, която продължава да бъде изправена пред насрещни ветрове в резултат на забавящата се световна икономика, международните търговски спорове и заплахата Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени