Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

| обновено на 05.04.19 в 14:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей е изпратила писмо до ЕС с искане за ново отлагане на Брекзит до 30 юни. Това става, след като сутринта председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Обединеното кралство 12-месечно „гъвкаво“ отлагане на Брекзит, което би позволили на страната да напусне и по-рано от крайния срок, ако е готова да стори това.

Обединеното кралство би трябвало да напусне ЕС на 12 прил, но при положение, че депутатите не са одобрили никаква сделка и пред угрозата от излизане без сделка Тереза Мей предлага отлагане до 30 юни.

Ако споразумение все пак бъде постигнато по-рано Великобритания предпочита на напусне преди 23 май, когато са изборите за Европейски парламент. Тереза Мей обаче изрично посочва, че Великобритания започва подготовка за тези избори в случай, че споразумение не бъде постигнато навреме. Премиерът заявява, че участието на страната в европейските избори далеч не е предпочитана от нея опция, но тя ясно осъзнава, че ако страната продължава да е член на Евросъюза слез 23 май тя е задължена по закон да проведе изборите. В писмото Мей отбелязва, че „не може да се позволи безизходицата да продължава, тъй като създава несигурност и убива вярата в политиците“. Тя допълва, че ако в преговорите с Лейбъристката партия не бъде постигната договореност, на депутатите ще бъде предоставена серия от варианти за гласуване и правителството е готова да се вслуша в избора на парламента.

"Правителството иска да договори график за ратификация, който да позволи на Обединеното кралство да се оттегли от Европейския съюз преди 23-ти май 2019 година и с оглед на това да избегне изборите за Европейски парламент, но ще продължава да провежда отговорна подготовка за провеждане на изборите, ако това се окаже неизбежно", написа Тереза Мей.

Отправената от Тереза Мей официална молба е факт, след като по-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Обединеното кралство 12-месечно „гъвкаво“ отлагане на Брекзит.

В реакция говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че Европейският съвет е този, който трябва да реши дали Брекзит да бъде удължен до 30 юни.

„Единственият терен за игра е Европейският съвет, който ще започне в сряда в 18 часа. Разбира се, наясно сме с писмото, което премиерът Мей е изпратила на председателя Туск сутринта. То също трябва да получи отговор от Европейския съвет“, каза той.

Схинас уточни, че не е видял лично Туск да предлага гъвкаво удължение на Брекзит, а по-скоро това е направено от висш официален представител от ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна