Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера и меморандум между Народния театър и Пловдивския

Първата премиера на постановката на "Братя Карамазови" от Достоевски на Народния театър ще бъде на 6 и 7 април на сцената на Пловдивския драматичен театър. Спектакълът е в програмата на Пловдив 2019.

Преди това, ще бъде подписан Меморандум за обща дейност между Народния театър и Пловдивския драматичен театър, каза в интервю за Радио Пловдив Мариус Донкин, директор на Народния театър. Той определи това като уникално събитие в театралната история, защото за първи път такъв меморандум се сключва между първия театър – Народния, и извънстоличен – Пловдивския. Предстоят гостувания на спектакли между двата театъра, подготвят се и проекти за общи театрални продукции.

Режисьор на  "Братя Карамазови" е известният македонски режисьор Деян Пройковски, който е възпитаник на българската театрална школа. Той е ученик на режисьора Красимир Спасов.

Между актьорите са Владимир Пенев, Деян Донков, Радина Кърджилова, Валери Йорданов, Анна Пападополу.

"Актуалността на спектакъла, заложена в сюжета на "Братя Карамазови", е валидна и днес, защото поставя големия въпрос за смисъла на живота "не е важно за човека само да живее, а за какво да живее, какво е да си вярващ и големите въпроси за съществуването на Бог".

Интервюто с Мариус Донкин е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна