Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира поевтинява след искането на Ердоган за цялостно повторно броене на гласовете в Истанбул

Турската лира отслабва по време на търговията в понеделник с около 1% спрямо щатския долар и еврото, тъй като партията на президента Реджеп Ердоган настоява за ново преброяване на гласовете в Истанбул след проведените местни избори в страната.

Американският долар поскъпва с 0,9% към 5,6750 турски лири, а еврото с 1,17% към 6,3830 лири, като по-рано през деня и двете водещи валути успяха да достигнат двуседмични върхове на нива съответно около 5,7085 и около 6,4150.

Повод за подновените продажби на турски лири даде искането за пълно повторно преброяване на гласовете в цял Истанбул от страна на управляващата Партията на справедливостта и развитието в Турция, след като за победител на кметските избори в турския мегаполис, проведени в края на март, беше определен опозиционният кандидат Екрем Имамоглу.

Политическата несигурност вероятно ще продължава да се отразява негативно на и без това слабото представяне на турската икономика. Сега вниманието на инвеститорите обаче се насочва към очакваното представяне в сряда на пакет с икономически реформи от страна на финансовия министър Берат Албайрак, според информация на държавната Анадолска агенция.

Освен подновените продажби на турски лири, борсата в Истанбул също се намира под натиск при старта на търговията в понеделник, като основният индекс BIST 100 се понижава с 1,7%. Инвеститорите продават и турски държавни облигации, което води до нарастване на доходността на 10-годишните книжа към 17,78%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна