Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските социалисти увеличават преднината си преди изборите в неделя

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанските социалисти увеличиха преднината си, сочи публикувано днес проучване, което им отрежда 31,5 процента от гласовете, но не и мнозинство в резултат на парламентарните избори на 28 април, предаде Ройтерс.

Това е третата анкета в рамките на два дни, която показва засилване на позициите на управляващата левица. Сондажът показва още, че коалицията на трите десни партии – Народната, „Сюдаданос“ и крайнодясната „Вокс“ - няма да успее да получи достатъчно места за формиране на парламентарно мнозинство.

Лидерът на социалистите Педро Санчес може да запази премиерския пост, ако направи коалиция с подкрепата на най-малко две партии – крайнолявата „Подемос“ и Републиканска левица на Каталуня, която се бори за независимост на областта. С тяхна подкрепя Санчес стана министър-председател миналата година, след като парламентът гласува вот на недоверие на предшественика му Мариано Рахой от Народната партия.

Очаква социалистите да получат между 134 и 139 депутати в 350-местната долна камара – с 54 повече от изборите през 2016 г.

Според анкетата обаче 33 на сто от гласоподавателите все още не са решили кого ще подкрепят в неделя. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна