Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов графит на Банкси се появи в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов графит, появил се днес близо до Мраморната арка в центъра на Лондон, където в продължение на пет дни протестираха природозащитници, е приписван от експерти на прочутия британски творец Банкси, предаде АФП, цитирана от БТА.

Творбата показва дете, клекнало близо до малко растение, което е току-що посадено, и до лопатка. Детето носи символа на движението „Бунт срещу унищожението“, който е пясъчен часовник в окръжност и който означава, че изтича времето за спешни действия за климата. Протестното движение настоява за извънредни мерки в защита на климата и от 11 дни организира блокади на емблематични места в британската столица.

„В този момент отчаянието свършва и започва тактиката“, пише с големи бели букви на стената до рисунката на момиченцето, което носи забрадка.

Според експерти няма съмнение, че творбата е дело на Банкси. Екипът на Банкси засега не е отвърнал на запитване по въпроса на АФП.

Самоличността на Банкси се пази в тайна от началото на 90-те години, когато започват да се появяват негови творби. Знае се, че той е роден в Бристол. Страницата му в Инстаграм има 5,7 милиона абонати. Той има и интернет сайт, в който качва без коментари творбите си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна