Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прием на храна в ограничен период на денонощието намалява риска от диабет тип 2

Оказва се, че 9-часовият „прозорец“ за прием на храна през денонощието подобрява метаболизма и улеснява контрола на кръвната захар.
Снимка: БГНЕС

Учени от университета на Аделаида и Южноавстралийския институт за здравеопазване и медицински изследвания установиха, че приемът на храна в ограничен период от време през деня намалява риска от диабет тип 2, предаде БТА.

Изследването обхванало 15 души, които можели да консумират обичайната за тях храна от 8 ч. сутринта до 17 ч. следобед или от 12 ч. на обяд до 21 ч. вечерта. Концентрацията на глюкоза в кръвта им била изследвана ежедневно. Оказало се, че 9-часовият „прозорец“ за прием на храна подобрява метаболизма и улеснява контрола на кръвната захар, съобщи сайтът MedicalXpress.

Учените смятат, че този ефект е получен посредством намаляване на телесното тегло.

По думите на специалистите резултатите показват, че за да намалим риска от диабет, не е нужно да се отказваме от любимите си хранителни продукти. Ограниченото време за прием на храна подобрява контрола на кръвната захар, независимо дали по-рано или по-късно през деня сме преустановили храненето.

Учените все пак отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят ефикасността на метода.

Резултатите от изследването са публикувани в Obesity.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени