Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на общата бизнес активност в еврозоната през април

Общата бизнес активност в еврозоната се забави слабо през април с оглед на известна стабилизация на активността в сферата на услугите, но при поредно влошаване в промишлеността, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през април до 51,5 пункта от 51,6 пункта месец по-рано, но при по-нисък предварителен индекс на ниво от 51,3 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи до 52,8 пункта от 53,3 пункта през март и при по-слаб предварителен индекс на ниво от 52,5 пункта.

"Слабото търсене остава ключът към липсата на инфлационен натиск. Въпреки че новите поръчки за стоки и услуги продължиха да нарастват спрямо ниските нива, достигнати през януари, увеличението беше сред най-слабите, наблюдавани от края на 2014-а година насам", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit и допълни: "Тревожно е, че растежът на производството продължава да изостава от този на новите поръчки, което означава дори текущото скромно повишение на бизнес активността се поддържа само от фирмите, които се захраниха с поръчки през предишните месеци. Търсенето очевидно трябва да се подобри допълнително, за да генерира по-бърз икономически растеж".

Подобрение на общата бизнес активност беше отчетно в двете най-големи икономики на еврозоната (в Германия и Франция) благодарение на повишение на активността в сферата на услугите, но при влошаване на съответните PMI индекси в Италия и Испания.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през април до 52,2 пункта от 51,4 пункта през март, когато достигна най-ниско ниво от юни 2013-а година, докато индексът в сферата на услугите - до 55,7 пункта от 55,4 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-високо ниво от септември 2018-а година.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за април пък нарасна до 50,1 пункта от 48,9 пункта през март, докато индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се подобри до 50,5 пункта от 49,1 пункта месец по-рано.

Силно влошаване обаче отчете PMI индексът в сферата на услугите на Италия, понижавайки се през април до 50,4 пункта от 53,1 пункта през март, което допринесе за спад на общия италиански PMI индекс обратно под важното ниво от 50,0 пункта до 49,5 пункта от 51,5 пункта през март.

Проучването на Markit отчете рязко отслабване и на общата бизнес експанзия в Испания (спад на съответния индекс до 52,9 от 55,4 пункта), както и на активността в сферата на услугите (до 53,1 от 56,8 пункта).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна