Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Повторният вот в Истанбул е голям риск за Ердоган

Кандидатът на Екрем Имамоглу спечели редовните избори с около 13 000 гласа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган успя да получи прегласуване на кметските избори в Истанбул, но това му носи много рискове, пише Разийе Аккоч в анализ за агенция „Франс прес“, цитиран от БТА.

Според публикацията местни анализатори смятат, че победата не е сигурна, а опозицията изглежда по-разпалена от всякога и икономиката остава в застой.

След множество жалби и седмици на упражняване на натиск от партията на президента, турските изборни власти анулираха в понеделник изборите за кмет в Истанбул, спечелени в края на март от опозицията. Това решение, окачествено от опозицията като "преврат на урните", открива пътя за ново гласуване на 23 юни.

Според Емре Ердоган, преподавател в университета „Билги“ в Истанбул, загубата в Истанбул за управляващата партия не е само символна, но и от финансова важност.

Загуба на Истанбул би довела до "огромна загуба в паричния обем, преразпределян за мрежите на ПСР, което би могло да отслаби машината на партията", добавя преподавателят, който няма никаква роднинска връзка с президента.

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу победи кандидата на ПСР - бившия премиер Бинали Йълдъръм, с преднина от около 13 000 гласа.

Ердоган посочи във вторник, че Йълдъръм ще бъде отново кандидатът на ПСР за новите избори на 23 юни.

Въпреки всичко победата далеч не изглежда спечелена, смятат анализаторите, и второ поражение би било катастрофално за имиджа на президента.

"За момента е 50 на 50", посочва Емре Ердоган.

Според Берк Есен, доцент в университета „Билкент“ в Анкара, ако Йълдъръм спечели този път, ще става дума за "Пирова победа, тъй като Имамоглу се наложи вече като видна фигура и кандидат, способен да обедини опозицията".

Освен несигурността във връзка с предстоящия вот, решението за отмяна на изборите, крие също риск да окаже допълнително въздействие върху икономиката в рецесия, с инфлация от 20 процента и валута, която се обезценява.

Като знак за безпокойството на пазарите турската лира премина в понеделник вечерта символичната бариера от 6 лири за долар.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени