Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малмстрьом: САЩ няма да наложат мита за европейските автомобили през тази седмица

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом (на снимката) заяви в понеделник, че Белият дом няма да наложи митнически тарифи върху вноса на автомобили от Европейския съюз през настоящата седмица.

В интервю за Suddeutsche Zeitung г-жа Малмстрьом посочи, че обявеният за 18-и май срок от страна на американската администрация може би ще бъде удължен.

Тя каза, че ако желае, президентът на САЩ Доналд Тръмп би могъл "лесно" да отложи наказателните мерки срещу европейските стоки и че в момента Белият дом е съсредоточен върху търговските преговори с Китай.

Сесилия Малмстрьом добави, че ЕС е "подготвен за най-лошото" и че Европейската комисия финализира списък с американските продукти, които ще бъдат подложени на ответни митнически тарифи, в случай че не бъде постигната сделка. Европейският комисар също така отбеляза, че през следващата седмица ще се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Преди време тя отбеляза, че търговска сделка, ако бъде сключена по взаимно съгласие, ще бъде "печеливша" и за двете страни, тъй като ще увеличи износа. Това нейно изявление беше факт, след като в средата на април страните от ЕС дадоха зелена светлина за стартиране на търговски преговори със САЩ.

Още същият ден обаче Доналд Тръмп подчерта, че САЩ са били третирани лошо от ЕС, когато става въпрос за търговията, заплашвайки да въведе високи мита върху вноса на автомобили от ЕС, ако "нещата не се променят".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна