Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Офанзивата на Хафтар е заплаха за международния мир

Халифа Хафтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на ЕС прие днес изявление, в което оценява действията на силите на Халифа Хафтар в Либия като заплаха за международната обстановка, предаде БТА.

Военното нападение срещу Триполи на Либийската национална армия, водена от Хафтар, както и последвалото повишаване на напрежението във и около столицата, представлява заплаха за международния мир и сигурност, и застрашава още повече стабилността на Либия, се посочва в изявлението. Това нападение увеличава възможността от повишаване на терористичната заплаха в цялата страна, се добавя в текста.

ЕС призовава всички страни незабавно да спрат огъня и да работят с ООН за пълно прекратяване на враждебните действия, както и за постигане на политическо решение. Отправен е призив действащите лица в Либия да се разграничат открито и на място от терористите и престъпниците, участващи в боевете, както и от онези, заподозрени във военни престъпления, включително посочените от Съвета за сигурност на ООН.

ЕС е дълбоко загрижен от загубата на човешки живот, от нарастващия брой на вътрешно разселените либийци и отражението на събитията върху миграционните потоци. Всички страни трябва да защитават цивилните, включително мигрантите и бежанците, като разрешават и улесняват безопасното, бързо и безпрепятствено предоставяне на хуманитарна помощ и услуги на всички засегнати, както е предвидено в международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека, се посочва в изявлението.

Безразборните нападения на гъсто населени жилищни райони може да представляват военни престъпления. За такива нарушения на международното хуманитарно право трябва да бъде търсена отговорност. Няма военно решение на кризата в Либия, допълва ЕС и потвърждава пълната си подкрепа за работата на специалния представител на генералния секретар на ООН и Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия.

ЕС призовава настоятелно всички страни да спазват изцяло оръжейното ембарго и да се въздържат от всякакви действия, които биха могли допълнително да подкопаят политическия диалог под егидата на ООН. ЕС призовава за постигане на политическо решение в Либия с пълноценното участие на жените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна