Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Водафон" също спира поръчките за 5G смартфони на "Хуавей"

Водафон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мобилният оператор на Обединеното кралство "Водафон" (Vodafone Group Plc) реши в сряда да преустанови покупките на 5G смартфони, произведени от "Хуавей" (Huawei), предаде агенция Франс прес.

Компанията заяви, че мярката не е постоянна и че окончателното решение ще зависи от възможната в бъдеще неяснота, свързана с китайската телекомуникационна компания.

"Прекратяваме покупките на смартфони Huawei Mate 20X в Обединеното кралство", обяви говорител на Vodafone, добавяйки, че мярката е "временна, докато несигурността продължава да съществува по отношение на новите 5G модели на "Хуавей".

Съобщението идва само часове, след като най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство - EE, който  е собственост на BT Group PLC (бившата British Telecom), също заяви, че няма да продава смартфона на Huawei - Mate 20 X 5G във връзка със стартирането през следващата седмица (на 30-и май) на мобилната мрежа от пето поколение (5G) на EE.

По-рано днес и големите японски мобилни оператори SoftBank Corp. и KDDI решиха да отложат датата на пускане на пазара на новия модел смартфон P30 на китайския технологичен гигант "Хуавей".

Всичко това е факт, след като през миналата седмица Съединените щати наложиха забрана на "Хуавей" да купува компоненти от американски компании, позовавайки се на опасения за националната сигурност, и последвалите ограничителни мерки от страна на "Гугъл", който поддържа операционната система "Андроид" (Android) на мобилните телефони на голямата китайска компания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна