Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ гонят турски летци, обучаващи се на Ф-35

Най-новият американски боен самолет Ф-35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските летци, които са на обучение в американски бази за пилотиране на изтребителите бомбардировачи Ф-35, трябва да напуснат САЩ най-късно до 31 юли, съобщи сп. „Форин полиси“, предаде БТА.

Според американското списание изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е изпратил писмо до турския си колега Хулуси Акар, в което го е уведомил, че от 31 юли командировъчните на 42-ма турски летци, обучаващи се в бази във Флорида и Аризона, се анулират и достъпът на летците до базите ще бъде прекратен.

Освен това САЩ са се отказали да приемат 34 летци от Турция, които трябваше да пристигнат за обучение в САЩ по-късно тази година.

„Обучението няма да се състои, тъй като ние преустановяваме участието на Турция в програмата за Ф-35“, се посочва в откъс от писмото, цитиран от списанието.

Преустановяването на обучението на турските пилоти е предизвикано от решението на Анкара да купи руски зенитно-ракетни системи С-400. 

САЩ и Турция спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35, каквито Турция също планира да купи. Вашингтон предупреди по-рано, че ако Турция купи руските системи, САЩ могат да я отстранят от съвместния проект за създаване на изтребители Ф-35 и да откажат да ѝ продадат такива самолети.

Турция е поръчала до момента 30 самолета Ф-35 от възможни 100.

Заедно със САЩ в проекта за създаване на Ф-35 участват осем страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна