Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев представи пред Ли Къцян насоки на развитие на българо-китайските отношения

| обновено на 01.07.19 в 19:10
2
Президентът Румен Радев представи пред премиера на Китай Ли Къцян насоки на развитие на българо-китайските отношения в девет области
Снимка: Пресслужба на президента

България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните политически отношения, което да внесе импулс и да разкрие нови перспективи пред партньорството в икономиката, инвестициите и други сфери от взаимен интерес.  Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян, които проведоха среща днес в град Далиен. С тази среща започна и държавното посещение на българския президент в Китайската народна република от 1 до 5 юли по покана на председателя Си Цзинпин.

Президентът Румен Радев представи пред премиера на Китай Ли Къцян насоки на развитие на българо-китайските отношения в девет области. Транспортната инфраструктура, финансите, иновациите и енергетиката са сред сферите със значителен потенциал за сътрудничество между София и Пекин. Радев и Къцян разговаряха в Далиен, където утре се открива Световният икономически форум, известен като „Летния Давос“. 

Възможностите за привличане на повече китайски инвестиции в България е акцент в посещението на президента Румен Радев в Китай: "България все още е бяло петно на картата на китайските инвестиции и това трябва да се промени решително. Имаме ясно изградени подходи как да постигнем тези цели. Първият и най-важен – това е да издигнем на ново ниво политическите отношения между България и Китай". България предлага на Китай основни насоки за развитие на двустранните отношения. 

Румен Радев открои три важни проекта: "Изграждане на редовна авиолиния Пекин – София, която е неотменимо условие за интензифициране на нашите отношения. На второ място, това е разкриване на клон на китайска банка в България, за да имаме облекчение на инвестиционния и на финансовия търговски обмен. И трето – изграждане в София на Българо-китайски център за научни изследвания и иновации".

Румен Радев и Ли Къцян разговаряха преди години в София при посещението на китайския премиер у нас. Тогава двамата обсъдиха идеята за създаване на Изследователски център в София, който да подпомогне съвместни проекти с Китай, а Радев отбеляза отличните политически отношения между двете страни. 

„Прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на многократно по-голяма китайско инвестиционно присъствие. Затова и ние желаем да наваксаме пропуснатото до момента“.

Утре Радев ще участва в церемонията по откриване на световния икономически форум в Далиен, известен като Летния Давос. Държавният глава ще направи изказване в рамките на сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна