Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската забрана за директни полети до и от Грузия влезе в сила в понеделник

Забраната ще засегне хиляди пътници и ще нанесе сериозен удар върху туристическата индустрия на Грузия

Руската правителствена забрана за директни полети между Русия и Грузия влезе официално в сила в понеделник, засягайки хиляди пътници и нанасяйки сериозен удар на грузинската туристическа индустрия, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Забраната засегна десетки полети на шест руски и на една грузинска авиокомпании.

Последният директен полет между двете страни преди влизането в сила на забраната за полет пристигна в Москва в неделя вечерта. След наложената забрана обаче пътниците ще трябва да спрат на летища в други държави, което ще добави поне час и половина допълнително време за пътуване, докато забраната съществува.

Президентът Владимир Путин обяви за предстоящата забрана за полети през миналия месец след насилствените протести в столицата на Грузия Тбилиси, стартирали с посещението на руския депутат в грузинския парламент.

Трябва да се има предвид, че южнокавказката държава с живописни планини и морски крайбрежия, което е известна и с винената си култура, е домакин на над 1 милион руски туристи годишно.

Собствениците на хотели и туристически гидове в Грузия оценяват загуби от прекъсване на туристически сезон.

Русудан Джапаридзе, екскурзовод в туристическа агенция в Тбилиси, заяви, че забраната за полети вече е навредила на руските резервации до октомври. Според него 80% от екскурзоводите на руски език са останали без работа, позовавайки се на данните на неговата агенция.

"Това е пълен срив на сегмента, който работи за руския пазар", подчерта Джапаридзе.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна