Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева в Сараево: България ще споделя опита си в реформите със страните от Западните Балкани

Среща на външните министри от ПСЮИЕ
Снимка: сайт на МВнР

"Регионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и Берлинския процес са добра среда, за да говорим един с друг, за да увеличим знанието и разбирането един за друг въпреки политическите противоречия. ПСЮИЕ се превърна в прагматичен инструмент за сътрудничество, насърчаващ конкретни проекти, икономическият растеж и стабилност на региона".

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в обръщението си към срещата на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, с която среща се отбелязва краят на председателството на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ.

"От София до Сараево стигнах за 5 часа със самолет, което показва колко слабо сме свързани, но не само в транспортен аспект, но и в дигиталната инфраструктура, между бизнеса, затова подкрепяме приоритетите на вашето председателство на ПСЮИЕ", посочи Захариева, цитирана в сайта на Министерството на външните работи.

Българският първи дипломат изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС положихме доста усилия да върнем в дневния ред на ЕС европейската интеграция на Западните Балкани.

"Искаме да ви подкрепим с нашия административен опит в усвояването на европейските фондове, за да не направите същата грешка като нас в предприсъединителния период, когато не успявахме да се справим добре с проектите",  обърна се Захариева към страните от Западните Балкани. "Сега сме в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на ЕС. Често в региона има достатъчно средства и механизми за финансиране, но няма административен капацитет, за да се осъществят на практика проектите”, допълни тя.

Захариева призова още дипломатите от външните министерства от участничките в ПСЮИЕ да обсъдят как организацията да стане по-видима и работеща, тъй като има много регионални формати.

"Лош знак е, че две страни не са тук - Косово и Албания. Пет държави от ЕС не признават Косово, но други 23 от ЕС го направиха, и мисля, че е намерена формула, в която Косово да участва в различни международни форуми, в които са и държави, които не признават тази държава”, посочи г-жа Захариева.

Очаква се след министерската среща, след която започва и форум на държавните и правителствени ръководители от страните от ПСЮИЕ с участието и на българския премиер Бойко Борисов, да бъде приет заключителен документ, в който се потвърждава желанието за европейска перспектива на региона, сътрудничеството в борбата с екстремизма, тероризма, трафика на хора и оръжие, прането на пари и корупцията.

Участниците приветстват резултатите от Срещата на върха в София през май 2018 година и обещават да работят за свързаност във всички аспекти.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог за страните от региона. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г., се отбелязва в сайта на Министерството на външните работи на България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна