Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляване на китайския износ през юни и рязко свиване на вноса след въведените от САЩ нови мита

Американският износ за Китай се срина с над 30% спрямо година по-рано

Китайският износ се понижи през юни, след като въведените от САЩ в началото на май нови по-високи мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара оказаха пълното си негативно влияние месец по-късно, показват данни на Генералната митническа администрация.

В същото време вносът в Китай се сви изненадващо рязко за втори пореден месец, което е допълнителен знак за слабостта на вътрешното потребление и вероятно ще накара властите в Пекин да предприемат допълнителни стимулиращи икономиката мерки.

Общият китайски експорт се понижи през юни с 1,3% на годишна база при очаквания за понижение с 1,4% и след повишение с 1,1% през май, докато вносът се сви с цели 7,3% при очаквания за понижение с 4,5% и след силен спад с 8,5% месец по-рано.

Поредното рязко намаляване на вноса доведе до разширяване на общия търговски излишък на Китай през юни до 50,98 млрд. долара от 41,66 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на около 45,0 млрд. долара.

Вносът в Китай от САЩ се срина драматично през юни с 31,4% спрямо година по-рано (след спад с близо 27% и през месец май), докато китайският износ към Съединените щати се сви по-умерено със 7,8% (след понижение през май с 4,2%). Това доведе до разширяване на търговския излишък на Пекин спрямо Вашингтон с 11% до 29,92 млрд. долара от 26,9 млрд. долара през май.

През първата половина на годината китайският търговски излишък със САЩ нарасна с около 5% до 140,48 млрд. долара спрямо 133,76 млрд. долара през същия период на 2018-а година.

Тези данни едва ли ще бъдат посрещнати добре от президента на САЩ Доналд Тръмп и не е изключено в нова серия от послания през Туитър той да засили острата си риторика спрямо властите в Пекин в момент, когато се правят опитите за подновяване на двустранни търговски преговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна