Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко забавяне на френския икономически растеж през второто тримесечие

Растежът на френската икономика се забави леко през второто тримесечие на настоящата година, тъй като потребителските разходи отслабнаха, а компаниите намалиха техните бизнес запаси, показват предварителни данни на официалната статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт нарасна на тримесечна база с 0,2% при очаквания за запазване на темпото на растеж от 0,3% през предишните две тримесечия.

Разходите на домакинствата, които са традиционен двигател на френския икономически растеж, се повишиха с едва 0,2% след растеж с 0,4% през първото тримесечие, като вътрешното търсене добави 0,4 процентни пункта към растежа на икономиката на Франция.

Растежът на бизнес инвестициите обаче се ускори през второто тримесечие до 1,2% от 0,7% в началото на годината, но при намаляване на бизнес запасите на компаниите, което отне 0,2 процентни пункта от икономическата експанзия.

Износът нарасна през второто тримесечие с 0,2%, докато вносът се увеличи с едва 0,1%, в резултат на което френската външна търговия нито допринесе, нито навреди на растежа на БВП.

На годишна база БВП на Франция нарасна през второто тримесечие с 1,3% след повишение с 1,2% в началото на годината и очаквания за растеж с 1,4 на сто.

Френската статистика Insee представи и данни, показващи изненадващо свиване на потребителските разходи през юни с 0,1% спрямо май, когато те се увеличиха с 0,3% и при очаквания за растеж с 0,2 на сто.

На годишна база разходите на френските домакинства се понижиха през юни с 0,6% след спад с 0,3% през май и очаквания за нулев растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна