Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на потребителските разходи и доходи в САЩ през юни

През юни растежът на потребителските разходи в САЩ остана стабилен за пореден месец, което е сигнал, че все още високите потребителски нагласи и много ниската безработица продължават да оказват важна подкрепа на икономическата експанзия.

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха за четвърти пореден месец с 0,4%, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха с 0,3% спрямо предходния месец, когато нараснаха с 0,5% (възходяща ревизия от повишение с 0,4%), също оправдавайки финансовите прогнози.

Тези данни обаче вече бяха калкулирани в представените в края на предходната седмица предварителни данни за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие. БВП се повиши с 2,1% благодарение на скок с 4,3% на потребителските разходи след тяхно анемично повишение с 1,1% в началото на годината.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) обаче се повиши през юни с едва 0,1% на месечна база, докато на годишна база се повиши за втори пореден месец със скромните 1,4 на сто.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през юни с 0,2% на месечна база и се повиши на годишна база за втори пореден месец с 1,6% при очаквания за увеличение с 1,7 на сто.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за юни (за основния PCE индекс) са в подкрепа на очакванията, че на стартиращото днес двудневно заседание Централната банка на САЩ може да прибегне до намаляване на федералната фондова лихва най-вероятно с 25 базисни пункта до диапазона между 2,00% и 2,25%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна