Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА определи номинациите за най-добър треньор в света

Наградата "Бест" ще бъде връчена в Милано през септември.
Снимка: Fifa.com

Германският треньор Юрген Клоп, който спечели с Ливърпул Шампионската лига, както и Джил Елис- осигурила втората поредна Световна купа за женския отбор по футбол на САЩ, са част от номинираните от ФИФА за наградата "Бест" за треньор на годината.

Сред конкурентите на Клоп са други двама треньори от английската Висша лига. Единият е Пеп Гуардиола, който спечели титлата в Англия с Манчестър Сити, с точка пред Ливърпул, а другият е Маурисио Почетино, класирал Тотнъм на финал в Шампионската лига за първи път.

Останалите претенденти са шампионът от Копа Америка с отбора на Бразилия Тите, Рикардо Гарека- който води финалистите от Перу, Джамел Белмади и Марсело Гаярдо. Белмади стана шампион с отбора на Аржир в турнира за Купата на Африка, а Гаярдо вдигна над главата си Копа Либертадорес с отбора на Ривър Плейт.

Ерик тен Хаг от Аякс, Дидие Дешан- национален селекционер на Франция и Фернандо Сантош, който спечели Лигата на Нациите с Португалия, допълват списъка при кандидатите сред мъжете.

Джил Елис е основен фаворит за наградата при жените. Днес тя обяви, че напуска поста си национален селекционер на САЩ, след като стана първата треньорка с две титли от Световно първенство. Бившият халф на Франция Рейнал Педрос също е в списъка при дамите, тъй като спечели с дамския тим на Лион титлата на страната, купата и женската Шампионска лига. Общо 10 са претендентите при треньорите на женски отбори.

По-късно днес очакванията са ФИФА да определи номинациите при мъжете и жените за играчи, които претендират за наградата Бест. Победителите ще бъдат определени на 23 септември на гала вечер в Милано.

Феновете могат да направят своя избор и да гласуват на страницата на ФИФА. Гласът на хората ще има равна тежест с предпочитанията на журналисти, национални селекционери и капитани на отборите. Играчът, който бъде избран при мъжете, ще се нарича Играч на ФИФА на годината. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна