Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишлената активност в еврозоната през юли до 6-годишно дъно

Промишлената активност в еврозоната се сви през юли за шести пореден месец, достигайки 6-годишно дъно главно в резултат на продължаващо сериозно влошаване на промишления сектор на Германия, но и на отслабване на активността в останалите три най-големи икономики в региона на единната валута, показват окончателните, макар и слабо ревизирани във възходяща посока данни от проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се понижи през юли до 46,5 пункта от 47,6 пункта през юни и предварителен индекс на ниво от 46,4 пункта. Това представлява задържане на индекса под важната бариера от 50,0 пункта (водораздел между експанзията и свиването на промишлената активност) за шести пореден месец и негово най-ниско ниво от декември 2012-а година, което е знак за рецесия в промишлеността.

Спад до 6-годишно дъно от 46,9 пункта спрямо 48,5 пункта месец по-рано бележи и индексът, измерващ само промишленото производство, докато индексът на мениджърските нагласи в сектора за следващите шест месеца спадна от 56,6 пункта през юни до 52,6 пункта през юли, достигайки най-ниско ниво от края на 2012-а година, което е ясен сигнал, че промишлеността няма да отбележи съществено подобрение в скоро време.

Свиване за десети пореден месец бележи и индексът на новите промишлени поръчки. Това влошаване се цитира от проучването на Markit като основна причина за свиващата се промишленост, "тъй като продължаващото напрежение в търговията, трудностите в автомобилната индустрия и политическата несигурност продължиха да тежат върху търсенето както на вътрешния, така и на външния пазар".

Главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън коментира, че "нарастващите геополитически проблеми, включително търговските войни и несигурността около Брекзит, и притесненията относно по-бавния икономически растеж както на национално, така и на международно ниво, бяха отчетени като основни причини за потискане на настоящото търсене и за влошаване на бизнес нагласите в бъдеще".

"Притесненията са, че докато членовете на ЕЦБ стават все по-обезпокоени от влошаващите се условия, паричната политика на централната банка може да направи малко, за да се справи с тези насрещни ветрове", допълни той.

От водещите страни-членки на еврозоната, Германия продължава да изпитва най-рязко влошаване на производствените условия, но при свиване на промишлената активност и в останалите три най-големи икономики (Франция, Италия и Испания).

Германският промишлен PMI индекс се понижи през юли до 84-месечно дъно от 43,2 пункта спрямо 45,0 пункта през юни и предварителен индекс от 43,1 пункта.

Аналогичният индекс на Франция беше ревизиран в низходяща посока до 49,7 пункта от 50,0 пункта, според предварителната оценка на Markit, като това представлява солиден спад спрямо 51,9 пункта през юни и подновено свиване на френската промишлена активност.

Италианският промишлен PMI индекс пък нарасна слабо през юли до 48,5 пункта от 48,4 пункта месец по-рано, но остава за десети пореден месец в негативна територия (под нивото от 50,0 пункта), докато испанският аналогичен индекс се повиши до 48,2 пункта от 47,9 пункта, но и той остава в отрицателната територия под 50 пункта, което е сигнал за свиване на активността в промишлената сфера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна