Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските борси след по-добри банкови отчети за последното тримесечие

Основните европейски борси се оцветиха в зелено по време на търговията в четвъртък, възстановявайки се от първоначалния лек спад, който беше в резултат на негативната инвеститорска реакция на вчерашното решение на Федералния резерв да намали само еднократно водещата американска лихва, без да сигнализира за стартиране на по-траен низходящ цикъл.

През следобедната търговия общият индекс Stoxx Europе 600 се повишава с 0,25%, германският DAX 30 - с 0,19%, френският CAC 40 - с 0,39%, италианският MIB - с 0,16% и испанският Ibex 35 - с 0,33%.

Подкрепа за това наваксване на първоначалните загуби оказа поскъпването на банковите акции след серия добри финансови отчети за последното тримесечие на големи европейски банки като Societe Generale, Barclays и Standard Chartered.

Акциите на френската банка Société Générale поскъпват с 4,28%, а на британските Barclays и  Standard Chartered - съответно с 2,5% и с 3,9%.

Акциите на London Stock Exchange Group пък поскъпват с над 6%, след като операторът на Лондонската фондова борса обяви официално, че е закупил финансово-информационната фирма Refinitiv за 27 млрд. долара. Това помогна за нарастване с близо 2% на целия индекс на европейските компании за финансови услуги - STOXX Europe 600 Financial Services.

На другия полюс обаче е Siemens, чиито акциите се понижават с цели 4,7%, след като германският индустриален гигант посочи, че "значително по-слабата" заобикаляща среда е довела до спад на тримесечната печалба, предупреждавайки за заразен ефект от търговските напрежения в световен план.

Спад с цели 5,22% бележат и акциите на Royal Dutch Shell, след като печалбата на енергийният гигант се срина с цели 25% през второто тримесечие в резултат на по-ниските цени на петрола и на природния газ и на по-слабия маржин на печалбата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна