Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Журналистически организации зоват България да прекрати разследване срещу редактор на уебсайт

Снимка: БГНЕС-архив

Журналистически организации разкритикуваха българските власти за разследването известен разследващ уебсайт заради хакерска атака, довела до мащабен теч на лични данни на данъкоплатци, и предупредиха, че медийната свобода е под заплаха, предаде АФП.

Прокуратурата, която разследва изтичането на данните на почти всеки българин в страната, издаде европейска заповед за разследване и търси помощ от френските власти за разпит на главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов.

От прокуратурата заявяват, че са открили доказателство, че „Биволъ“ е получил изтеклите данни две седмици преди изпращането им до други медии.

Уебсайтът отрича това, като той не е публикувал информацията, както направиха други медии.

Международният прес институт (IPI)призова България незабавно да оттегли заповедта за разследване и я определи като „претекст за запушване на устата на „Биволъ“, който е публикувал няколко разследващи репортажа за злоупотреби с еврофондове и корупция в правителството“.

Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) пък призова Франция да откаже сътрудничество и предупреди, че „Биволъ“ „може да попадне под незаконен и непропорционален натиск“ да разкрие източниците си.

„Това може да има пряк ефект върху професионалната работа и да има ужасяващи последствия за автоцензурата на (журналистическата) общност като цяло“, се казва в становището на АЕЖ. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна