Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Безповечени са обвиненията на САЩ, че сме "валутен манипулатор"

Москва призова Пекин да пренасочи фокуса на своите пазари от САЩ към Русия

Китай твърдо вярва, че Съединените щати не са имали основания да обвинят Китай за "валутен манипулатор", заяви в сряда говорителят на пекинската валутна държавна администрация Уан Чунин, съобщава агенция Синхуа.

Г-н Уан настоя, че не е вярно, че Китай манипулира своята валута, и добави, че страната ще продължава със своите "стабилни и последователни" политики по отношение на юана.

По-рано през деня Китайската централна банка фиксира дневния курс на местната валута на ниво от 6.9996 юана за един щатски долар - непосредствено под ключовата психологическа бариера от 7,000 юана.

Рязката обезценка на юана в началото на седмицата обаче накара Министерството на финансите на САЩ да обвини Китай за манипулиране на валутния курс на юана, а ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че действията на Вашингтон са в съответствие с нарушенията на регулациите на страните-членки от Г-20 и на Световната търговска организация.

Междувременно Русия сякаш опитва да се възползва от новата ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Агенция ТАСС цитира руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин да казва, че Китай трябва да преориентира световните си търговски практики и да продава повече от своите продукти на Русия, вместо на Съединените щати. Той също така предупреди, че китайската икономика ще пострада в близко бъдеще поради търговската война със САЩ.

Максим Орешкин заяви: "За разлика от американските партньори, Китай смята Русия за надежден доставчик на всякакви продукти. Що се относно за предишните им покупки от САЩ, в момента ние преговаряме с нашите китайски партньори за селското стопанство и за други области с оглед пренасочване на Китай към руския пазар".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна