Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови избори в Бранденбург и Саксония

| обновено на 01.09.19 в 20:03

Макар да остават водещи политически сили, социалдемократите в Бранденбурт и християндемократите в Саксония, двете управляващи в Германия партии, отново бяха наказани в избори за Ландтаг.
В Бранденбург Социалдемократическата партия, която управлява там от промените насам, вероятно ще успее да излъчи министър-председател. Към момента тя води с едва два процента преднина пред крайнодясната "Алтернатива за Германия", за която са гласували 24,5%.

27,5% от избирателите в Саксония са подкрепили крайната десница. Тя е втора политическа сила, но победител е Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел с 33,5% от гласовете.

Очаквано висок резултат получават Зелените, които са в подем в Германия, а либералите засега не влизат отново в Ландтага и на двете провинции.

Раздробеният вот обаче прави съставянето на правителство в Бранденбург и Саксония много сложно, особено след изричните заявки на всички партии, че няма да се коалират с "Алтернатива за Германия".

Изборите в Източна Германия, където крайната десница традиционно има значителна подкрепа, се възприемат като тест за стабилността на голямата коалиция в Берлин. Тя е разклатена обаче и заради спада в доверието на Социалдемократическата партия, която от месеци е без лидер, а в края на годината трябва да вземе реишение дали да остане в коалицията с консерваторите на Меркел.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна