Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономи наблюдаваха как огромна черна дупка разкъсва и поглъща звезда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, предаде Ройтерс.

Космическото явление е документирано от начало докрай с помощта на телескопа на НАСА за откриване на екзопланети ТЕСС.

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце, посочва БТА. Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.

Астрономите отначало са видели космическия феномен с международна мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на космическата обсерватория ТЕСС на НАСА. Апаратът, с размерите на хладилник, използва метода на транзитната фотометрия за откриване на далечни планети в широк отрязък от небето.

Документираният феномен се наблюдава, когато звезда се доближи прекалено близко до гравитационното поле на супермасивна черна дупка. Тези гигантски обекти се намират в центъра на големите галактики, включително и на нашата, Млечния път. Чудовищната гравитация на черната дупка раздробява приближилата се звезда, като част от нея се изхвърля в околното пространство, а друга бива погълната. Формира се диск от горещ ярък газ, който бива изсмукан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна