Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на потребителските разходи в САЩ през август

През август потребителските разходи в САЩ се забавиха по-рязко от очакваното, което сякаш е сигнал, че този важен двигател на растежа на американката икономика започва да губи своя възходящ импулс с оглед на глобалните икономически проблеми и продължаващата тарифна война с Китай.

В същото време обаче личните доходи отбелязаха добро повишение, което предполага, че слабостта при харчовете на домакинствата може да се окаже само временна.

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през август с 0,4%, или със 73,5 млрд. долара спрямо юли, когато нараснаха с едва 0,1%, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

Потребителските разходи обаче, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха с едва 0,1%, или с 20,1 млрд. долара, при прогноза за повишение с 0,3% и след ръст с 0,5% през юли. Това е най-слабото увеличение на разходите на американските потребителите от февруари насам.

Нивото на спестовност нарасна през август до 8,1% от 7,8% през юли.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) остана на нивото от юли и се повиши на годишна база за втори пореден месец със скромните 1,4 на сто.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се повиши през август с 0,1% на месечна база и нарасна на годишна база с 1,8% след повишение с 1,7% през юли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна