Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново напрежение заради турските газови сондажи край Кипър

Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени досега лицензи.

Сериозна ескалация на напрежението заради газовите сондажи край Кипър започна днес с ново нарушение от Турция. Тя изпрати сондажния си кораб „Явуз” за ново проучване не само в кипърската изключителна икономическа зона, но и в блок, лиценз за който правителството в Никозия издаде на водещите енергийни компании на Франция и Италия.

Турският сондажен кораб „Явуз” в момента се приближава към блок 7 на кипърската офшорна зона. Рано тази сутрин корабът навлезе в изключителната икономическа зона на Кипър западно от острова, а малко преди обяд Турция издаде навигационно съобщение, с което обяви участъка за бъдещото му пробиване. Новите незаконни сондажни дейности ще продължат до 20 януари.

Блок 7 се намира югозападно от острова. Турция претендира, че част от него попада в нейния континентален шелф.

С първия си сондажен кораб „Фатих” Турция наруши изключителната икономическа зона на Кипър, но за първи път сега тя навлиза в негов лицензиран блок. Преди 2 седмици правителството на Кипър подписа договор за концесия за блок 7 с водещите енергийни компании на Франция и Италия – „Тотал” и „Ени”.

Още на следващия ден турското външно министерство предупреди двете компании и техните държави „да не извършват никакви неразрешени проучвания за въглеводороди в рамките на турския шелф въз основа на невалидните разрешения на кипърско-гръцката администрация”. Вчера тази декларация бе разпространена от Анкара като официален документ на ООН.

Коментирайки новата ситуация, президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви днес, че правителството предприема всички мерки, които са подходящи според международното право.

Новото нарушение на Турция засилва напрежението особено в момент, когато се очаква генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да излезе със съобщение за следващите стъпки за решаване на Кипърския въпрос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна