Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Еквадор напусна столицата заради протести

| обновено на 08.10.19 в 16:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Еквадор временно премести дейността на правителството от столицата Кито в пристанищния град Гуаякил заради протести, предизвикани от увеличение на цените на горивата, предаде Би Би Си.

В телевизионно обръщение президентът Ленин Морено заяви, че няма да отстъпи и обвини опонентите си в опит за преврат след протестите и пътни блокади от организации на местното население.

Стотици са задържаните в най-тежките безредици от години.

През 2000 г. Конфедерацията на коренните народи на Еквадор (CONAIE) бе основен играч в свалянето на тогавашния президент Джамил Махуад по време на друга икономическа криза. Подобна съдба имаха и други двама лидери през последните десетилетия.

В речта си в понеделник вечерта Морено заяви, че протестите „не са израз на социално недоволство от решение на правителството“.

„Грабежите, вандализмът и насилието показват, че има организиран политически мотив за дестабилизиране на правителството и нарушаване на конституционния деморатичен ред“, каза президентът.

Според Морено предшественикът му и най-голям опонент Рафаел Кореа стои зад „плана за дестабилизация“ заедно с венецуелския лидер Николас Мадуро.

Цените на горивата в Еквадор скочиха, след като Ленин Морено прекрати правителствени субсидии за сектора в размер на 1,3 млрд. долара годишно, които ги държаха по-ниски.

Решението за намаляване на публичните разходи е част от сделка за заем с Международния валутен фонд. Според нея Еквадор може да вземе 4,2 млрд. долара от МВФ. 

Стотици задържани

Общо 570 са задържаните в продължаващите 6 дни демонстрации в Еквадор. Властите обявиха днес, че са готови за чуждестранно посредничество от страна на ООН или на Римокатолическата църква.

Междувременно експрезидентът Рафаел Кореа заяви в Брюксел, където живее в самоналожено изгнание, че не планира преврат в страната.

„Те са такива лъжци. Казват, че съм толкова могъщ, че от телефона си от Брюксел мога да поведа протестите“, каза той пред Ройтерс.

„Хората не могат да търпят това повече, това е реалността“, допълни Корея по повод строгите икономически мерки, наложено от Морено с подкрепата на МВФ. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени