Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит преговарящите не успяха да постигнат пробив в разговорите продължили почти цялата нощ

Преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз, които продължиха почти цялата нощ във вторник срещу сряда, не успяха да доведат до дългоочаквания пробив и до консенсус относно споразумението за оттегляне, въпреки твърденията на различни източници, че сега Брекзит сделката изглежда "достижима".

Разговорите ще продължат тази сутрин според служител на ЕС, цитирани от "Ройтерс".

"Продължаваме да работим усилено", заяви говорителят на премиера Борис Джонсън пред репортери. "Премиерът е наясно с ограниченията във времето, пред които сме подложени", добави той.

Вчера надеждите за пробив в преговорите нараснаха за кратко след информация, че Брекзит преговарящите са близо до проект на сделка. По-рано във вторник главният европейски преговарящ Мишел Барние пък посочи, че е дал на Борис Джонсън срок до полунощ за постигане на споразумение по важния въпрос за митническа граница в Ирландско море или в противен случай Обединеното кралство ще бъде изправено пред излизане от единния блок без сделка.

Агенция "Блумбърг" пък цитира свои източници от британското правителство, според които намаляват шансовете за Брекзит сделка, тъй като Демократичната юнионистка партия (DUP) на Северна Ирландия (част от управляващата коалиция) ограничава постигането на прогрес в преговорите.

Междувременно депутатът от DUP Сами Уилям беше цитиран да казва, че няма сума, която да накара неговата партия да подкрепи Брекзит сделката на Борис Джонсън, визирайки информации от по-рано през деня, че британското правителство е предложили на юнионистката партия милиарди паунди, за да застане зад предложеното от премиера споразумение в парламента на страната.

Също според информация на Блумбърг от ЕС са посочили, че Брекзит сделка е невъзможна без отстъпки от страна на Великобритания. Европейски източник на агенцията е допълнил, че Брекзит преговорите на техническо ниво вече са достигнали до безизходица, като разговорите са пред провал на фона на съпротивата на партията DUP срещу сделката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна