Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Великобритания ще загуби от излизането си от единния пазар

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания ще се превърне в конкурент след Брекзит и че страната ще загуби от излизането си от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Меркел смята, че конкуренцията на Обединеното кралство с ЕС ще бъде най-силна в области като изследванията, данъчната политика и дигитализацията, но не и във външната политика. Тя предупреди, че напускането на Великобритания от единния пазар на ЕС ще има своята цена.

"Великобритания, разбира се, ще загуби донякъде. Лесният достъп до европейския вътрешен пазар е огромно предимство “, заяви Меркел пред репортери.

"Дали икономическите вериги и веригите за доставки ще останат толкова дълбоко интегрирани в бъдеще, ще зависи от това как изглежда нашето търговско споразумение ... и доколко сходни ще са нашите стандарти", продължи тя.

По-рано днес имаше информации, че Ангела Меркел е заявила пред останалите лидери на ЕС, че би било "неизбежно" ново удължаване на Брекзит срока, ако в събота британските депутати отхвърлят договорената нова сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна