Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск: Брекзит без сделка никога няма да бъде избор на ЕС

Сделката първо трябва да бъде гласувана в Лондон и след това в Страсбург, посочи Жан-Клод Юнкер

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви във вторник, че Брекзит без сделка "никога няма да бъде решение на ЕС“, като Обединеното кралство трябва да направи своя избор.

"Ревизираната последна сделка е приемлива за ЕС, тъй като имаше подкрепата на Ирландия, подкрепата на Европейската комисия и избягва хаотичния Брекзит без сделка", заяви Туск в своя реч пред Европейския парламент и подчерта: "Брекзит без сделка никога няма да бъде наше решение, но ЕС трябва да бъде готов за всички сценарии".

Туск допълни, че все още се провеждат консултации с европейските лидери относно възможността за ново отлагане на Брекзит. "Молбата за отлагане прави нещата по-сложни. Всяко забавяне зависи от това, което законодателите във Великобритания решат или не. ЕС трябва да реагира на искането през следващите дни", отбеляза той.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък заяви, че британският парламент трябва да ратифицира споразумението за Брекзит преди това да направи и Европейският парламент.

"Не е възможно този парламент да ратифицира споразумението за Брекзит сделка, преди това да направят в Уестминстър. Първо Лондон, а след това Страсбург", заяви той пред европейските депутати.

Шефът на ЕК допълни, че Брекзит  е "било загуба на време и енергия" и че е било болезнено да прекара толкова голяма част от своя петгодишен мандат за разрешаване на този проблем, вместо да допринесе за това единният блока да служи по-добре на своите граждани.

Юнкер също така подчерта "обемът на работата", която двете страни са свършили, преди да се стигне до окончателната сделка, и че въпреки че съжалява за решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, са предприети всички стъпки за подготовката на единния блок "за всички възможности".

Техните изявления са факт само часове преди очакваното второ разглеждане от британския парламент на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. Още днес

премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще бъде изправен пред две важния гласувания в Камарата на общините, като депутатите първо ще гласуват законопроекта за Споразумението за оттегляне, а след това и график на правителството за одобрение на съпътстващото го законодателство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна