Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Право и справедливост" поиска частично повторно преброяване на изборите за сенат

Жена, проверяваща бюлетината си по време на втория тур на местните избори Полша.
Снимка: БТА

Полската управляваща консервативна партия поиска повторно преброяване на гласовете за шест места в Сената, след като загуби контрола си над горната камара на парламента на изборите на 13 октомври, предаде "Асошиейтед прес".

Говорителят на "Право и справедливост" Радослав Фогел заяви, че партията упражнява правото си на повторно преброяване в избирателните райони, където не е излъчен категоричен победител и е имало голям брой невалидни бюлетини.

Критици изразиха опасения, че управляващата партия се опитва да постави под въпрос резултатите от изборите.
Гжегош Схетина, лидер на центристката опозиционна партия "Гражданска платформа", обвини "Право и справедливост", че не приема "волята на избирателите".

"Право и справедливост" запази контрола си върху по-вилятелната долна камара на парламента, но загубата "на косъм" в горната камара може да я затрудни да прокарва закони и да контролира ключови държавни органи, отбелязва АП.

На изборите на 13 октомври "Право и справедливост" получи около 45 % от гласовете при гласуването за горната камара на парламента и по този начин доби 48 от 100-те места в Сената - с 13 по-малко, отколкото разполагаше до момента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна