Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдеще за къщата-музей на П. Яворов

Къща-музей П.К.Яворов
Снимка: БГНЕС
Столичната община успя да откупи къщата музей на Пейо Яворов. Влизането във владение на собствеността ще се извърши днес от 11.00 часа, съвсем церемониално - със специална тържествена програма. Гост на събитието ще бъде доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община. Предстои изработката на проект, който да дефинира типа и мащаба на ремонта в къщата - музей на Яворов.

“Няма зала за документална експозиция в тази къща, така че една от залите в къщата трябва да бъде превърната в такова място, където да бъде разказан житейският и творческият път на поета. В момента провеждаме творческите срещи в двора на къщата и те стават много интересни, защото влизаме в контакт и с улицата. Изкуството влиза в досег с минувачите.

В това няма нищо лошо, но е добре да има все пак и едно затворено пространство, където изисканата публика да може да идва и да влиза в досег с изкуството на съвременни български поети и писатели, които каним. Там ще се организират също и изложби. Имаме голям фонд и от интересни картини, които също ще можем да показваме”, казва директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Чуйте какво казват живеещите в съседство за къщата-музей в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна