Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: САЩ могат да разсекретят части от видеозаписа на операцията спрямо Ал Багдади

| обновено на 28.10.19 в 20:28
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че може да разсекрети и да пусне част от видеозаписът, направен в събота по време на военната операция в Сирия, при която загина лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

Предполага се, че видеото включва въздушни кадри и евентуално кадри от камери, монтирани на войниците, които щурмуват укритието на Ал Багдади.

"Обмисля това. Може и да го направим", посочи Тръмп пред репортери преди да отлети за Чикаго и добави: "Можем да вземем определени части от видеозаписа и да ги разсекретим".

Преди това видеоклипът ще трябва да бъде разгледан, за да се гарантира, че никоя част от него не разкрива тактическите методи, използвани от американските сили, заяви неназован американски служител, предаде Ройтерс.

В неделя Тръмп описа с цветисти подробности нападението срещу убежището на Ал Багдади, като заяви, че неуловимият лидер на Ислямска държава е взривил жилетка с експлозиви, за да се самоубие, когато американските сили са успели да го приклещят.

ДНК тестът, проведен на място, потвърди, че Багдади е бил убит, подчерта Тръмп.

Русия, която подкрепя сирийското правителство на президента Башар Асад, похвали САЩ за предполагаемата смърт на Ал Багдади, но в същото време редица световни лидери заявиха, че борбата срещу ИДИЛ все още не е приключила, вероятно визирайки и информацията, че най-вероятният наследник на мъртвия лидер на Ислямска държава е Абдула Кардаш.

Двама души са били заловени при американската операция за ликвидирането на лидера и основателя на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади, съобщи днес председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили ген. Марк Мили

„Двама пълнолетни мъже бяха заловени живи" при акцията „и ние ги държим на сигурно място“, заяви генерал Мили на пресконференция в Пентагона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени