Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовия транзит

Трите страни изключват прекратяване на доставките

Марош Шефчович

Без конкретно споразумение завърши днешният 4-и кръг от преговорите за транзит на газ между ЕС, Русия и Украйна за следващата година в Брюксел, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Трите страни са се договорили да проведат следващата тристранна среща на ниво министри през ноември. По думите на Шефчович Русия е подчертала изключителното значение на това да се намери решение на арбитража в Стокхолм, където тя е Украйна все още имат нерешени спорове.

Другите спорни въпроси, които Русия е изтъкнала, са антимонополните решения и потенциалния обем на директните доставки за Украйна. И трите страни са изключили възможността да се стигне до спиране на доставките.

След разговорите еврокомисарят по енергийни въпроси Марош Шефчович обяви, че е разочарован:

Марош Шефчович допълни, че и у двете страни има липса на воля, а Русия все още не е готова да се съгласи по въпроса за арбитраж в Стокхолм между „Газпром“ и украинската държавна компания „Нафтогаз“.

Разочарован съм, но не се отказвам, подчерта еврокомисарят по енергетика.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че преговорите ще продължат в края на ноември - точно месец преди настоящото споразумение за транзит на газ между Киев и Москва да изтече. Новак допълни, че Москва може да удължи съществуващия договор за транзит като резервен вариант и подчерта, че ако Киев е готов да работи по европейското законодателство през 2020-а година, Русия може да обезпечи необходимите количества и по тези правила.

По-голямата част от руските газови доставки към Европа минават през Украйна. За постигане на нов договор има редица пречки, сред които политическият разрив между Киев и Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна