Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина въвежда по-строги условия за предоставяне на убежище

| обновено на 31.10.19 в 18:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент обсъжда законопроект за по-строг режим към пристигащите мигранти в страната. 

По време на дебатите върху проектозакона министърът на вътрешните работи Михалис Хрисохоидис заяви, че проблемът с бежанската криза „не е временно извънредно събитие“. Необходима е програма и план за следващите години. Министърът припомни за пореден път, че Гърция охранява външна европейска граница и не може да се допусне безконтролно навлизане на лица в страната и съюза.

„Поставяме край на анархията“, заяви министър Хрисохоидис и уточни, че политиката на Атина е пълно зачитане на човешките права.

Две категории - „бежанци“ и „мигранти“

Законопроектът ускорява процедурата по разглеждане на молбите за защита, като статут на бежанци ще получават само лицата, които отговарят на всички изисквания. С предимство са майки с малолетни деца. Създават се също затворени лагери за тези, които са получили отказ и ще бъдат връщани в Турция.

Пристигащите в Гърция чужденци, които искат закрила, се разделят на две категории „бежанци“ и „мигранти“.

Гръцкото правителство е съгласувало законопроекта с Берлин, съобщават медиите.

Опозиционни партии, както и неправителствени организации считат, че мерките са изключително строги и не съответстват в по-голямата си част на духа на Дъблинското споразумение.

В очакване на гласуването се провеждат протести на анархисти, както и на активисти на комунистическата партия. Депутатите на СИРИЗА също изразиха резерви към законопроекта.

Очаква се левите опозиционни партии да не подкрепят искания от консерваторите по-строг режим по отношение на бежанския статут. Но за приемането на законодателните промени са достатъчни само гласовете на управляващата консервативна партия „Нова Демокрация“.

800 мигранти за два дни

Докато продължават дебатите по законопроекта на морската граница с Турция вълната от мигранти не спира. Гранична охрана информира за над 800 мигранти пристигнали само за два дни на островите в Егейско море. В лагера „Мория“ на остров Лесбос настанените са над 14 хиляди.

На островите в Егейско море в екипите по приемане на мигрантите се включиха и експерти по антитероризъм, които проверяват всички лица, достигнали до островите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна